Botterdagen en Open Monumentendag 2018

Overnachten in Elburg
juli 16, 2018
Verboden met drone te vliegen
augustus 29, 2018

Botterdagen en Open Monumentendag 2018

Van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 september staat Elburg in het teken van de Botterdagen en Open Monumentendag. Het driedaagse evenement heeft een divers programma samengesteld. Niet alleen in de haven, maar ook in de stad is dit jaar veel te doen voor jong en oud

 

Traditiegetrouw begint het evenement donderdag 7 september om 19.15 uur met de vlootschouw in de haven. Bezoekers worden vanaf 18.30 uur welkom gezongen door de Meulezangers. Daarna volgt een prachtig schouwspel van zo’n vijftig botters uit diverse vissersplaatsen uit het land. De muziekkorpsen Concordia, Excelsior en TOG sluiten af met een miniconcert op de botters. Daarna is het volop gezelligheid in de horecagelegenheden en de feesttent aan de haven.

 

Bedrijvenwedstrijd

De vrijdag staat traditiegetrouw in het teken van de Elburger Bedrijvenwedstrijd met zo’n 50 deelnemende botters. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwer levert dit prachtige beelden op. Vanaf de dijk tussen Elburg en Harderwijk heeft u prachtig zicht op de tientallen botters. De dames van de Kruushoek verwelkomen de deelnemers vanaf 15.30 uur met een optreden in de haven. ’s Avonds treedt zeemanskoor Kop van ’t Ende vanaf 20.00 uur op in de haven en zijn er live-optredens in de diverse horecagelegenheden zal de feesttent in de haven gratis toegankelijk zijn.

 

Monumentendag

Op zaterdag 8 september is het landelijke Open Monumentendag. Een groot aantal monumenten en musea is gratis of met korting te bezichtigen. Bezoekers kunnen deze dag ook kennis maken met de varende monumenten van Elburg. Tientallen botters maken vanaf 10.00 uur korte vaarttochten over het Dronter- en Veluwemeer. Ook buiten de Vesting zijn er Monumenten opengesteld, zo zijn Molen de Tijd in Oostendorp en de Legerplaats in ’t Harde te bezichtigen.

Westerkwartier

In het Gruithuis (Krommesteeg 4) is een schilderexpositie van de overleden schilder Gert Jansen. Verder kunnen bezoekers rondstruinen over de bottermarkt met oude ambachten in de haven, langs de beek is er een Oldtimer tractorenshow en zijn er diverse dans- en klederdrachtshows in de vesting. Gedurende de dag treden bands Old Dutch Boys en Rosegarden op om de sfeer compleet te maken.

 

Wandeltocht met gids

De organisatie heeft wandelroutes met gids samengesteld die aansluiten op het thema: Boeren, Burgers en Buitenlui. De gids vertrekt om 13.00 en 15.00 uur vanaf Museum Elburg (Jufferenstraat 6-8). Deelname is gratis. Vanwege veiligheidsredenen is de kerktoren op zaterdag 8 september niet open.

 

Dit was slechts een kleine greep uit het programma van het comité Botterdagen & Open Monumentendag. Kijk voor het volledige programma en de deelnemende monumenten op www.botterdagenelburg.nl